Tutkimuksen mukaan joka kymmenes nuori Suomessa on väliinputoaja.Matti on se yhdestoista nuori.Tuo yhdestoista nuori ei edes kuulu väliinputoajiin.Matti on niin vitun köyhä,ettei ole edes mattia kukkarossa,ei edes kukkaroa.Matti ei edusta mitään muuta kuin omaa sosiaaliturvatunnustaan.Siitäkin Kela haluaisi loppuosan itselleen.
Matin kieliopillinen taituruus rajoittuu siihen,että hän jo nuorena osasi sanoa translatiivina,miksi hän haluaa tulla:väliinputoajaksi.

Nyt ei kuuminta hottia ole enään se perinteinen uupumus/masennus,suomeksi sanottuna omahipiään kohdistuva, liikunnan aliarvioiva sohvaperunasyndrooma.Nyt julkkikset rynnivät kohti seiskan kansia,manipuloimalla oman altergonsa kasvamaan suuremmaksi kuin oma egonsa.Varsinkin näyttelijät häviävät usein tuon taistelun.Tuon ammattiryhmän parhaiten tunteva lääkäriryhmä,tunneskaaloihin erikoistuneet,kehun kautta tuloksiin-teemalla tuloksia tekevät Tarton-tohtorinnat,ovatkin jo kääntyneet lääkärivalaansa vastaan heidän tapauksissaan,kaikkia ei voi pelastaa.Näyttelijöiden ego elää omaa elämäänsä,usein tuo nahalla vuorattu torso ei edes ole tietoinen sisällään tapahtuvasta tuplaelämästä.

Mutta takaisin Mattiin.

Matti on käynyt kaikki väliinputoajan tasot läpi.Lähtien aina vauvaiän perhetukien väliinputoajaksi välikäsien kautta joutuneena pilttina syntyneenä,perheen suunnittelemattomana perillisenä maailmaan putkahtaneena,isänsä puhjenneen kumin ja äitinsä ottamatta jääneen pillerin seurauksena tuplaviivat tulevan äitinsä aamuisen virtsakaaren kohteeksi joutuneen testin brutaalin näytön paljastaessa karun totuuden,Matti oli saanut alkunsa.

Matti oli myös koulussa väliinputoaja.Hikipinkojen hikinauhan asemaan ajettu,lukihäiriöinen häirikkö.Koulun vuosikirjoihin ei Matista jäänyt edes kuvaa pilaamaan kyseistä julkaisua.Peruskoulun päästötodistus oli loistava CV tuleville sosiaaliluukkujen saranoita rasittaville kyykyttelyille.

Jatko-opinnot Matti suoritti Pub Lähiruusun tiskillä josta siirtyikin sitten Kakolan iltakouluun,tosin siellä Matti oli myös päivätkin.Oli käsittänyt väärin pankissa suoritettavan nostotapahtuman toimintaperiaatteen.Kuten tuomari myöhemmin oikeudessa selitti,Matilla olisi täytynyt olla tili kyseisessä pankissa,rahaa kyseisen pankin tilillä,sekä kasvot peittävä naamio ja katkaistu kaksipiippuinen olisi ollut syytä jättää kotiin.Tosin tuomari nikkasi Matille silmää ja sanoikin tietävänsä yhden muun paikan,missä maskille voisi olla käytttöä ja varsinkin kahdesti laukeavalle.Matille lätkäistiin 10-vuotta linnaa sekä ikuinen trauma tuomarin seksuaalisen perverssion iiriksiin polttamista sessiokuvista.

Matti saavutti linnan neidon aseman välittömästi.Tämä morsian olikin monen venkulan pumppuaseman käytössä.Suihkunraikkaana Matti ei säilynyt edes suhkussa.Saippuan hän oppi kuitenkin jo kolmen vuoden jälkeen poimimaan lattialta varpaillaan.Hyvän käytöksen vuoksi Matti astuikin vapauteen jo neljän vuoden jälkeen.Nyt oli CV komistunut yhdellä päästötodistuksella lisää.Ei muutakuin työpaikan hakuun.

Näin Matista tuli väliinputoaja myös sillä saralla.Matti oli työtön,rahaton,asunnoton ja viattomuutensa menettänyt ex-venkula.Matista tuli mulkku.Matti hakeutui viimeisillä voimillaa hakemaan apua sieltä,missä kaikki otetaan avosylin vastaan...ei,ei helluntaiseurakunnan takahuoneen salaisissa rippituoliistunnoissa,vaan Matti palasi takaisin penkille....ei,ei koulun penkille,vaan Pub Lähiöruusun penkille.

Matti rupesi ryyppäämään.Matti ryyppäsi elämänsä murheita kaksin käsin.Jos olisi ollut kolmas käsi,niin tarpeeseen olisi tullut,sillä niin vitusti tuntui Matilla murheita olevan.

Matti ryyppäsi elinkautisen verran,ns.ikenet kosteiksi.Kaksitoista vuotta siihen meni,ennenkuin Matti totesi,että nyt on murheet hukutettu ja viina tarpeeksi virrannut.Tosin lääkärin ottamat haima/maksakokeet olivat jo sillä tasolla,että Matti olisi ollut ennakkosuosikki Floridassa vuosittain järjestettävässä vuoden tattinaama kisassa.Tuossa ihon sienimäisyyden ylimmässä hierargiassa Matin naama oli jo edennyt Wikipedian julkaisuun asti nimellä naamatatteus.

Nyt Matti oli siis eläkeiän kynnyksellä ja valmis asettumaan oloneuvokseksi ja nauttimaan eläkettä.Vaan mitäpä oli Matilla edessään.Hän joutui jälleen uudenalan väliinputoajan translatiiviksi.Nyt etuliitteeksi lisättiin eläkeläinen.Matti saisi n.500 euroa kuukaudessa.Mattia vitutti.

Matti olisi siis nyt 63-vuotiaana jälleen yhteiskunnan loinen.Matti olisi se,jota kaikki katsovat metrossa paheksuen.Nuo katseet välittävät Matille tiedon siitä,että hän on tässä eliöllisessä hierargiassa pahnanpohjimmainen,heti madosta seuraava,alaspäin.Mattia vitutti.

Matti ohjattiin kaupungin vuorayksiöön,huonekaluttomaan ja parvekkeettomaan,muovimattomaailmasta hankittujen lattiapinnotteiden päällystämään "home is hell"-tyyliseen,itsemurhariskin potentuaalista määrää kohottavaan elinympäristöön.Mattia vitutti.

Ja mihin päättyi Matin askel.Siihen keittiön jakkaran päälle,jalat noin kaksikymmentä senttiä jakkaran yläpuolella vapaasti liikkuen.Mattia ei enään vituttanut.

Ja  mikäkö olikaan tarinan opetus?

Jokainen meistä tietää ainakin yhden Matin,mutta TUNTEEKO kukaan meistä yhtään Mattia?

Tuskin kukaan "Matti" tietentahtoen pyrkin jo pienestä pitäen translatiiviseen muotoon taivutetuksi sanahirviöksi.Kukapa meistä voisi kieltää sen,etteikö olisi luonut pitkää sylkeä vastaavaa inhokatsetta tuollaiseen ihmiskunnan yhtä aluetta edustavaan,myötähäpeänkin vastahäpeäksi muuttavaan,murtumispiteessä olevaan ihmiseen.

Jos ei yhteiskunta huolehdi yksilöistään,niin silloin yksilöiden on huolehdittava yksilöistään.Tätä jokainen miettiköön kohdallaan.

Näillä saatesanoilla,vetäytän itseni lootusasentoon.Otan Kukon ja taputan itseäni olkapäähän.Oman elämäni yhdellä sivupolulla olen törmännyt "Mattiin".Omat etuni syrjään laittamalla ja asialle aikaa antamalla,sain tuon "Matin" siirrettyä pois varmalta tieltä kohti keittiön jakkaraa.

Ja mitäkö tuolle "Matille" kuuluu.No eipä häntä ainakaan vitutta.Perheellinen,erittäin hyvin toimeentuleva ja oman ammattikuntansa ehdotonta kärkeä tässä maassa edustava mies.